Artikkelit

Lude


Aikuinen lude on noin 5 mm. pitkä, ruskea ja litteä. Syötyään se on pullea ja punertava. Luteen pitkulaiset munat ovat vaaleita, läpikuultavia, noin 1,5 mm pituisia. Vastasyntyneet luteet (nymfit) ovat n. 2 mm. pituisia, vaaleita. Luteet eli lutikat käyttävät ravinnokseen verta. Päivisin ne piileskelevät sängyn pohjassa ja raoissa sekä lähellä sänkyä olevissa monenlaisissa koloissa.

 Naaras munii 100-250 munaa  kuukaudessa 10-50 kappaleen erissä.

Jos havaitset luteita kotonasi, toimi pian, sillä luteet leviävät helposti. Sängyn hävittäminen varhaisessa vaiheessa voi riittää, mutta useimmiten luteita on levinnyt muuallekin. Soita meille niin arvioimme tilanteen. Kustannukset maksaa usein taloyhtiö.

Mistä luteet tulevat?

Tavalliset syyt ovat matkustelu ja vierailut, käytetyn sängyn tai -sohvan tuonti kotiin, sekä leviäminen naapuri-, ala-, tai yläpuolen asunnoista. 


Ohjeita ennen torjuntaa

Pese lakanat yms.tekstiilit, esim. lattian ja sängyn lähellä olevat verhot (60c riittää). Vuodevaatteet voi kuumentaa myös kuivurissa perusohjelmassa. Tutki sänkysi pohjan nurkat, kaikki verhoilujen reunat ja patjojen vetoketjut: näkyykö luteita tai niiden jätöksiä, pieniä mustia pisteitä. Jos sänky ei ole arvokas, toimita se tiiviisti muoviin teipattuna varoituslapun kera kaatopaikalle tai roskiin, jos taloyhtiö sen sallii. Mikäli haluat säästää sänkysi, voimme desinfioida sen. Älä siirry sohvalle nukkumaan, muuten luteet leviävät siihenkin. Nuku toistaiseksi esim. ehjäkankaisella patjalla lattialla. Älä hanki uutta sänkyä, ennenkuin luteista on päästy varmuudella eroon. Siivoa lattiat tavaroista huolellisesti tutkien, kooten ne jätesäkkeihin tai heittäen roskiin. Imuroi lattiat ja matot molemmin puolin, heitä suljettu pölypussi roskiin. Tutki huonekalujen pohjat, raot ja laatikot lähellä sänkyä. Jos aiot lähteä evakkoon, huomaa että luteet selviävät viileissä lattiarakenteissa (talvella) ilman ravintoa 9 kuukautta, mutta kesähelteillä nääntyvät ruuan puutteessa muutamien  kuukausien jälkeen. Luteet leviävät helposti huoneesta ja asunnosta toiseen sukkien, kenkien ja laukkujen välityksellä.

Päästäksesi lopullisesti vaikeasti tuhottavista luteista eroon, tilaa Jesurun asiantuntija apuun heti. Useinmiten luteet ovat levinneet mm. lattialistojen taakse, lattian alle, irronneiden tapettien taakse, pistorasioihin, ym. koloihin ja rakoihin. Luteiden hävittäminen vaatii ammattitaitoa mm. siksi, että myrkyt eivät tehoa niiden muniin. 


Ulkomailla matkustellessa älä pidä matkalaukkujasi ym. tavaroitasi lattialla, eikä sängyn päällä tai -lähistöllä. Tutki laukkusi ja tavarasi ennen pakkaamista sekä myös kotiin saavuttuasi, äläkä tuo niitä heti makuuhuoneeseesi. Pese tai kuumenna vaatteet, jos epäilet niissä olevan luteen munia.