Lude


Aikuinen lude on noin 5 mm. pitkä, ruskea ja litteä. Syötyään se on pullea ja punertava. Luteen pitkulaiset munat ovat vaaleita, läpikuultavia, noin 1,5 mm pituisia. Vastasyntyneet luteet (nymfit) ovat n. 2 mm. pituisia, vaaleita. Luteet eli lutikat käyttävät ravinnokseen verta. Päivisin ne piileskelevät sängyn pohjassa ja raoissa sekä lähellä sänkyä olevissa monenlaisissa koloissa.

 Naaras munii 100-250 munaa  kuukaudessa 10-50 kappaleen erissä.

Jos havaitset luteita kotonasi, toimi pian, sillä luteet leviävät helposti. Sängyn hävittäminen varhaisessa vaiheessa voi riittää, mutta useimmiten luteita on levinnyt muuallekin. Soita meille niin arvioimme tilanteen. Kustannukset maksaa usein taloyhtiö.

Mistä luteet tulevat?

Tavalliset syyt ovat matkustelu ja vierailut, käytetyn sängyn tai -sohvan tuonti kotiin, sekä leviäminen naapuri-, ala-, tai yläpuolen asunnoista. 


Ohjeita ennen torjuntaa

Pese lakanat ym.tekstiilit (60c riittää). Vuodevaatteet voi kuumentaa myös kuivurissa perusohjelmassa. Tutki sänkysi pohjan nurkat, kaikki verhoilujen reunat ja patjojen vetoketjut: näkyykö luteita tai niiden jätöksiä, pieniä mustia pisteitä. Jos luteita on, ja sänky ei ole arvokas, toimita se tiiviisti muoviin teipattuna varoituslapun kera kaatopaikalle. Mikäli haluat säästää sänkysi, sen voi kuumentaa. Älä siirry sohvalle nukkumaan, muuten luteet leviävät siihenkin. Nuku toistaiseksi esim. ehjäkankaisella patjalla lattialla. Älä hanki uutta sänkyä, ennenkuin luteista on päästy varmuudella eroon. Siivoa lattiat tavaroista, heitä kaikki turha roskiin. Imuroi lattiat ja matot, heitä suljettu pölypussi roskiin.

 Jos aiot lähteä evakkoon, huomaa että luteet selviävät viileissä lattiarakenteissa (talvella) ilman ravintoa 9 kuukautta, mutta kesähelteillä nääntyvät ruuan puutteessa muutamien  kuukausien jälkeen. Luteet leviävät helposti huoneesta ja asunnosta toiseen sukkien, kenkien ja laukkujen välityksellä.

Useinmiten luteet ovat levinneet mm. lattialistojen taakse, lattian alle, irronneiden tapettien taakse, pistorasioihin, ym. koloihin ja rakoihin. Luteiden hävittäminen vaatii usein ammattitaitoa, mutta voit torjua itse näin:

 LUTEIDEN TORJUNTA KOTIKONSTEIN 

Niittaa tiiviisti lakana luteisen runkosängyn pohjan yli. Voit laittaa lisäksi liimaa tai silikonia, jotta yhtään rakoja ei jää. Ruuvaa jalat lakanan läpi.

Osta lude liima-ansat sängyn jalkojen alle. Tarkasta kirkkaassa valossa lähiviikkoina sängyn ja niitatun lakanan saumat, lakana ja sängyn reunat. Voit käyttää myös höyryä tai hiusten kuivaajaa: luteet pakenevat lämpöä/kuolevat kuumuuteen.

Luteet nääntyvät vajaan vuoden kuluessa. Lisäksi luteet eivät pääse piiloutumaan vastaisuudessakaan sänkyysi. 


Ulkomailla matkustellessa älä pidä matkalaukkujasi ym. tavaroitasi lattialla, eikä sängyn päällä tai -lähistöllä. Tutki laukkusi ja tavarasi ennen pakkaamista sekä myös kotiin saavuttuasi, äläkä tuo niitä heti makuuhuoneeseesi. Pese tai kuumenna vaatteet, jos epäilet niissä olevan luteen munia.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail