Keittiökoisa eli Intianjauhokoisa

(Plodia interpunctella) on n. sentin pituinen, ruskeasiipinen, joitten etuosa on vaalea. Niiden toukat ovat n. 15 mm. pituisia, vain pari mm. kapeita, kellertäviä, tummapäisiä. Toukat vaeltavat kauaskin elintarvikkeista ylöspäin piiloihinsa syntyäkseen siellä perhosiksi. Niinpä niitä esiintyy usein keittiön katossa - joskus rykelminäkin. Ne syövät pähkinöitä, viljaa ja kuivahedelmiä. Koisat kannattaa antaa ammattilaisen torjuttavaksi, sillä ne ovat sitkeitä ilmaantumaan aina uudestaan, ja ne voivat koska vaan lentää munimaan kaapeissa tai pöydillä oleviin elintarvikkeisiin.

jauhokoisa

(Ephestia kuehniella) muistuttaa Intianjauhokoisaa, mutta sen harmaissa siivissä on tummaa siksakkuviota. Se syö lähinnä jauhoja. Jauhokoisat pesivät leipomoissa, joissa ne muodostavat toukkien koteloseiteillä jauhopaakkua koneiden pohjiin, sisälle ja kotelotiloihin. Kotona niiden torjumiseksi riittää usein - toisin kuin keittiökoisien - saastuneiden elintarvikkeiden poisheitto, sillä toukat eivät vaeltele kauas piiloihin.

mantelikoisa

(Ephestia cautella) on ruskean harmaa, sen siivissä kaksi ohutta raitaa. Se syö pähkinöitä, viljaa ja kuivahedelmiä.

Jauhokoisat leviävät useimmiten kuivamuona-, ja varsinkin eläintenruokapakkausten mukana. Koisat ovat sitkeitä pesimään, joten torjunta vaatii ammattitaitoa.