Sekalaiset

Muut


Jauhopukki

on suurikokoinen, noin 1,5-2 cm. pituinen kuoriainen. Jauhopukin nimi on harhaanjohtava, sillä se ei ole ollenkaan elintarviketuholainen. Sen toukat syövät esim. linnun- tai hiiren raatoja. Mikäli vintillä on linnunpesiä, jauhopukit löytävät sellaiset kodikseen, niinkuin myös vyöihrakuoriaiset. Vintistä niitä eksyy sisätiloihin. Mikäli niitä esiintyy enemmänkin, on torjunta paikallaan.

Jauhopukin toukka

on haalean punertava, pitkä, noin 2-3 cm.


Muurahainen

Sokerimuurahainen eli mauriainen (Lasius niger) on musta, noin 3,5 - 9 mm. pituinen, kaikkein tavallisin muurahaislaji. Ne vaativat pesiäkseen hiekkamaata, karkeampi sepeli estää pesinnän. Mikäli muurahaisia esiintyy talvisin, niitä pesii talon alla. Lievissä invaasioissa mauriaisia voi hillitä kotikonstein, lähinnä rautakaupan myrkyillä, mutta usein niistä pääsee eroon vasta huolellisen Jesurun-tuholaistorjujan käynnillä.


Jäytiäinen

Jäytiäisiin lukeutuva huonetäi on vain noin 1-2 mm. pitkä.

 


Torakka

   Russakka (Blatta germanica)

Yleisin asunnoissa esiintyvä torakkalaji on russakka eli saksan torakka. Sillä on hartiakilvessään kaksi mustaa juovaa. Harmittoman metsätorakan hartiakilpi on yhteneväisen tumma. Metsätorakkaa ei tarvitse torjua. Asuntoon levinneiden torakoiden torjunta ei onnistu kotikonstein. Hyönteismyrkyt eivät hävitä koko kantaa ja ne haittaavat torjuntaa. Tuholaistorjunta Jesurun torjuu torakat oikeaoppisesti, varmasti, nopeasti ja edullisesti. Torjunnan aikana asukkaat voivat olla paikalla.

   Metsätorakka                    


Faaraomuurahainen

(Monomorium pharaonis) on pikkuruinen, lähes huomaamaton, n. 2mm. pitkä, hiekan värinen lämpimien tilojen asukki, joka tekee pieniä pesiä kaapistojen taakse, rakenteisiin ja sähkölaitteisiin. Se vaatii lisääntyäkseen yli 18 asteen lämpötilan. Faaraomuurahaisia tapaa esim.keittiön tasoilla seinien vierustoilla tai kylppärissä kulkemassa hitaasti peräkkäin. Ne syövät proteiinipitoista ruokaa, kuten lihaa, verta sekä rasvaa.                      

 

Faaraomuurahaisten torjunta

Faaraomuurahaisia ei pidä torjua ruiskutteilla eikä aerosoleilla, sillä pesässään pysyttelevät, myrkyltä säästyneet yksilöt reagoivat hajautumalla tehden useita pieniä pesiä yhä syvemmälle rakenteisiin ja leviävät sitäkin varmemmin naapuriasuntoihin, joista ne taas ajan kanssa palaavat takaisin.

Syötitystorjunta

Faaraomuurahaiset hävitetään erikoisvalmisteisilla myrkkysyöteillä, jotka uusitaan muutamia kertoja kunnes populaatio on tuhottu. Syötitystä tehtäessä asukkaat voivat olla paikalla. Useinmiten kannattaa syötittää kaikki rapun asunnot. 

Faaraomuurahainen on hankala hävitettävä, siksi torjunta kannattaa jättää meidän tehtäväksemme. Jesurun hävittää ne ainutlaatuisella ammattitaidolla lopullisesti.


Sokeritoukka

(Lepisma saccharina, englanniksi silverfish) on aikuisena 10-15 mm pitkä, tumma tai vaalea hopeanhohtoinen, vikkeläliikkeinen kolmisukahäntäinen. Se pesii usein viemärien vesilukoissa, kosteissa paikoissa, mutta selviää myös kuivissa olosuhteissa. Se voi levittäytyä asuntoon kaikkialle lattialistojen taakse, hormeihin, kotelotiloihin, kaapistojen alle sekä jopa niiden päälle.

Viimeistään silloin kun sokeritoukkia esiintyy eteisessä tai keittiössä, on parasta tilata pätevä tuholaistorjuja sillä ne ovat hyvin sitkeitä, ja tuovat likaisen vaikutelman asuntoon, vaikka eivät varsinaisesti levitäkään tauteja. Tosin niiden pintasuomujen tiedetään aiheuttavan astmaa.