Elintarviketuholaiset

Elintarviketuholaiset

 

 

 

 


 

Hinkalokuoriainen   

Hinkalokuoriainen (Tribolium confusum) on noin 3-4 mm. pitkä punaruskea elintarviketuholainen. Se voi levitä keittiöstä pesimään muihinkin huoneisiin ellei torjuntaa tehdä.

Toukat ovat 1-5 mm. pituisia, vaaleita, nopeliikkeisiä. Ne luovat nahkansa n.7 kertaa, ja syövät jauhoja.


Keittiökoisa eli Intianjauhokoisa

(Plodia interpunctella) on n. sentin pituinen, ruskeasiipinen, joitten etuosa on vaalea. Niiden toukat ovat n. 15 mm. pituisia, vain pari mm. kapeita, kellertäviä, tummapäisiä. Toukat vaeltavat kauaskin elintarvikkeista ylöspäin piiloihinsa syntyäkseen siellä perhosiksi. Niinpä niitä esiintyy usein keittiön katossa - joskus rykelminäkin. Ne syövät pähkinöitä, viljaa ja kuivahedelmiä. Koisat kannattaa antaa ammattilaisen torjuttavaksi, sillä ne ovat sitkeitä ilmaantumaan aina uudestaan, ja ne voivat koska vaan lentää munimaan kaapeissa tai pöydillä oleviin elintarvikkeisiin.

jauhokoisa

(Ephestia kuehniella) muistuttaa Intianjauhokoisaa, mutta sen harmaissa siivissä on tummaa siksakkuviota. Se syö lähinnä jauhoja. Jauhokoisat pesivät leipomoissa, joissa ne muodostavat toukkien koteloseiteillä jauhopaakkua koneiden pohjiin, sisälle ja kotelotiloihin. Kotona niiden torjumiseksi riittää usein - toisin kuin keittiökoisien - saastuneiden elintarvikkeiden poisheitto, sillä toukat eivät vaeltele kauas piiloihin.

mantelikoisa

(Ephestia cautella) on ruskean harmaa, sen siivissä kaksi ohutta raitaa. Se syö pähkinöitä, viljaa ja kuivahedelmiä.

Jauhokoisat leviävät useimmiten kuivamuona-, ja varsinkin eläintenruokapakkausten mukana. Koisat ovat sitkeitä pesimään, joten torjunta vaatii ammattitaitoa.

 

Riisihärö:

Riisihärö (Oryzaephilus surinamensis) on hyvin pieni, n. 2-3 mm.pitkä, ohut, tumma elintarviketuholainen. Niitä esiintyy aluksi ruokakaapeissa ja leikkuulaudoilla. Ellei torjuntaa tehdä, ne leviävät pikkuhiljaa joka huoneeseen, pesien lähinnä lattialistojen raoissa. Ne saapuvat koteihin kuivaruokapakkausten mukana. Ne eivät levitä tauteja, mutta pilaavat elintarvikkeita ulosteillaan.

Riisihäröjen torjunta:

Jos havaitset riisihäröjä, tai muita elintarviketuholaisia, tutki / hävitä saastuneet pakkaukset ja siivoa hyllyt. Voit sulkea säästyneet kuivaruoat tiiviisiin purkkeihin. Pakastaminen n. viikon ajan varmistaa myös, ettei niiden mahdolliset munat enää kuoriudu.

Mikäli häröjä vielä ilmaantuu, on tehtävä torjuntakäsittely, sillä mikäli ne ovat pesiytyneet rakoihin ja kotelotiloihin, pelkillä aerosoleilla ei päästä niistä eroon.